اولین نشست خبری مشترک سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران و اداره کل استاندارد استان تهران چهارشنبه ۲۴ آبان ماه برگزار شد.
در ابتدای این نشست مدیر کل سازمان استاندارد استان تهران با اشاره به انعقاد تفاهمنامه بین این دو سازمان در رابطه با تولید و استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد، اظهار کرد: تفاهمنامه چند جانبهای بین اداره کل استاندارد استان تهران، سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران و چند انجمن در این حوزه شکل گرفت تا کنترل کیفیت مصالح ساختمانی مورد نظارت و بررسی قرار گیرد.
مسلم بیات از توقف پروژههای ساختمانی متخلف برای اولین بار در کشور در نتیجه همکاری با نظام مهندسی تهران خبر داد و گفت: یکی از مهمترین نتایج انعقاد این تفاهم نامه توقف پروژههای ساختمانی متخلف بوده است. در مواردی که شرایط ساختمانی غیراستاندارد وجود داشته نظام مهندسی تهران خواستار توقف عمرانی پروژههای ساختمانی شده است.
وی در ادامه، آماری در خصوص عملکرد اداره استاندارد استان تهران ارائه کرد و گفت:در حال حاضر ۵۴۷ فرآورده مصالح ساختمانی استاندارد در سطح استان تهران وجود دارد و طی هشت ماهه سال جاری، ۱۲۰۶ مورد بازرسی از واحدهای تولیدی توسط مشترک اداره کل استاندارد استان تهران و نظام مهندسی تهران، سازمان صنعت و معدن و سایر نهادهای ذیربط صورت گرفته است. همچنین ۷۷ پروانه واحدهای تولیدی به علت تخلفات در زمینه عدم رعایت مصالح ساختمانی استاندارد ابطال شده و پرونده ۵۰ واحد تولیدی به علت تخلفات به مراجع قضایی معرفی شدند.
مدیر کل سازمان استاندارد استان تهران از ایجاد بانک اطلاعاتی جامعی در ارتباط با مصالح ساختمانی و انجمن ها با همکاری نظام مهندسی تهران خبر داد و گفت: با ایجاد این بانک اطلاعاتی دیگر هیچ تولیدکننده متخلفی اجازه فروش مصالح ساختمانی غیراستاندارد را ندارد و نیز برخوردهای قانونی و بازدارنده ای با مهندسان ناظر متخلف صورت خواهد گرفت.
نظام جامع مدیریت کیفیت در ساختوساز نداریم
بیات در ادامه صحبتهایش با تاکید بر اینکه متأسفانه نظام جامع ساخت و ساز در کشور وجود ندارد، گفت: همین موضوع باعث شده تا قابلیت ردیابی ساختمان های فاقد استاندارد نیز وجود نداشته باشد.
مدیر کل اداره استاندارد تهران همچنین از برگزاری همایش مصالح ساختمانی در راستای استانداردسازی بناها خبر داد و گفت: این همایش به صورت مشترک توسط اداره استاندارد استان تهران و سازمان نظام مهندسی ساختمان تهران در بهمن سال جاری برگزار میشود.
۸هزار بازدید از ساختمان های در حال ساخت
در ادامه این نشست، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران اظهار کرد: طی یک سال گذشته نظام مهندسی تهران اقدام قابل توجهی را در خصوص استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد انجام داده است. از جمله اینکه در حوزه مصالح حداقل ۱۰۰ محصول استاندارد اجباری داریم که باید در ساخت و ساز استفاده شوند.
حسن قربانخانی افزود: یکی از وظایف ناظران ما کنترل مصرف مصالح استاندارد در ساخت و ساز است. از حدود ۸هزار بازدید از ساختمان های در حال ساخت در سال جاری، ۷۰۰ مورد صرفا در خصوص مصالح استاندارد بوده که ۷۶ مورد آن منجر به مکاتبه با شهرداری برای توقف عملیات ساخت و ساز به دلیل استفاده از مصالح عیراستاندارد شده است.
افزایش ۴۰ درصدی استفاده از مصالح استاندارد در حوزه تیرچه پاشنه بتنی
وی با بیان اینکه یکی از نتایج اقدامات ما در حوزه مصالح استاندارد، افزایش ۴۰ درصدی استفاده از مصالح استاندارد در حوزه تیرچه پاشنه بتنی است، گفت: برگزاری دوره های آموزشی با موضوع مصالح ساختمانی استاندارد از دیگر اقدامات ما در این حوزه است.
قربانخانی در بخش دیگر اظهاراتش تاکید کرد: زمانی می توان از استاندارد و ایمن بودن یک ساختمان اطمینان داشت که توسط افراد صاحب صلاحیت ساخته شود. اما متأسفانه ۹۰ درصد ساختمانهای استان تهران توسط افراد فاقد صلاحیت ساخته شده است.
وی با بیان اینکه در چنین شرایطی نمی توان رعایت استاندارد و کیفیت را در این ساخت و سازها تایید کرد، افزود : براساس الزام قانونی همه ساختمان ها باید شناسنامه فنی و ملکی داشته باشند که در آن جزئیات ساخت ساختمان از جمله مصالح استاندارد، سازنده، طراح و… قید شده باشد. اما متاسفانه شهرداری در این حوزه با نظام مهندسی همراهی نمی کند.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران با بیان اینکه نتیجه آنکه طی یک سال گذشته در تهران تنها برای ۶۷ ساختمان ها شناسنامه فنی صادر شده است، گفت : علاوه بر شناسنامه فنی و ملکی موضوع مهم دیگر بیمه تضمین کیفیت است که حداقل حقوق خریداران و بهره برداران ساختمان هاست، اما همه از آن بی بهره اند و باز هم شهرداری ها به وظایف خود در این حوزه عمل نمی کنند.
وی خاطرنشان کرد: خسارت وارده به هزاران ساختمانی که تخریب شدند در صورت داشتن بیمه تضمین کیفیت و شناسنامه فنی و ملکی جبران می شد. بازرسان سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران سالانه هزاران بار از شهرداری ها درخواست توقف ساخت و ساز دارند ولی شهرداری ها توجهی نمی کنند .
نظام ساخت و ساز ما نیازمند تغییرات اساسی است
قربانخانی افزود: نظام ساخت و ساز ما نیازمند تغییرات اساسی است و همه باید خود را با این تغییرات به روز کنند و اگر این اتفاق رخ ندهد هر روز باید شاهد حادثه ای تلخ باشیم. مقام معظم رهبری در سال ۸۴ سیاست کلی نظام در مقابله با حوادث طبیعی را ابلاغ کردند. اگر همه این موارد اجرایی میشد امروز بعد از ۱۲ سال شاهد اتفاقات ناگوار در بخش ساخت و ساز نبودیم.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص هزینه حضور مجریان ذی صلاح در ساخت و ساز گفت: ایمنی و سلامت جان انسان ها از هر اولویتی بالاتر است. فاصله هزینه ساخت و سازهای استاندارد با ساخت وسازهای غیر استاندارد به اندازه جان ساکنان ساختمان ها نیست و ما مکلف به رعایت ضوابط ساخت و ساز در اجرای ساختمان ها هستیم .
قربانخانی با تاکید بر رعایت الزامات کیفیت و استاندارد افزود : کسانی که ضوابط ساخت و ساز را رعایت نمی کنند بر این باورند که به نفع مردم کار می کنند و هزینه ها را کاهش می دهند در حالی که خسارت و آسیب های ناشی از ساخت و سازهای بی کیفیت و فاقد استاندارد نتیجه همین اقدامات غلط است.
وی گفت : در چهار سال گذشته ۳۲ هزار فقره بازرسی از طرح های گودبرداری داشتیم ، گودبرداری های پرخطر و رهاشده را شناسایی و به همه مسئولان از جمله شهرداری ها و حتی نهادها و دستگاه های قضایی ارجاع دادیم.
قربانخانی همچنین درپاسخ به سوالی در خصوص نظارت بر مسکن مهر افزود : مسکن مهر خارج از مسیر سازمان نظام مهندسی و ساختمان بوده و ما هیچ اطلاعاتی از این پروژه ها، ناظران و طراحان و… آن نداریم، زیرا این پروژه ها در حوزه کار نظام مهندسی نبوده است.
وی با بیان اینکه باید از حوادثی که در کشور اتفاق می افتد، درس بگیریم، گفت : نظام ساخت و ساز در کشور نیازمند تغییرات اساسی است و همه دستگاه های مرتبط باید نسبت به بروز رسانی خود اقدام کنند چرا که در غیر این صورت باید منتظر آسیب های به مراتب جدی تری باشیم